Външният министър в оставка Екатерина Захариева е приела чешкия посланик Рукаш

...
Външният министър в оставка Екатерина Захариева е приела чешкия посланик Рукаш
Коментари Харесай

Захариева подкрепи Чехия, но не каза и дума за бизнесмена Гебрев

Външният министър в оставка Екатерина Захариева е приела чешкия дипломат Рукаш Кауцки, за да обсъдят последното развитие около детонацията на склада за муниции във Врбетице и рецесията в чешко-руските връзки. Това излиза наяве от известие на българското Външно министерство. В него се твърди, че българските правоохранителни органи към този момент са  " в контакт с управляващите в Прага, за да окажат цялостно подпомагане при следствието ". 

Българското Министерство на външните работи обаче не показва нищо съответно. Чешкото държавно управление и чешката полиция заговориха за българска диря във гърмежите в  складове с оръжия край Злин през 2014 година След като оповестиха, че сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ са взели участие във гърмежите, те прецизираха, че оръжието в складовете е било на българския предприемач Емелиян Гебрев и то е трябвало да се продаде в Украйна. В неделя чешкият президент Милош Земан разгласи, че няма доказателства за съветско присъединяване, само че пък натърти, че българската диря към оръжието в складовете може да се смята за потвърдена, тъй като българският оръжеен търговец е взел даже задатък за стоката. 
Самият Гебрев, против който месеци по-късно - през април 2015 година, бе изработен опит за отравяне в София, потвърди, че е имал имущество в чешките хранилища, само че изрично отхвърли да е изнасял от Чехия към Украйна. Той на няколко пъти разгласи, че от Чехия идва неточна и даже погрешна информация. От известието на българското Министерство на външните работи не излиза наяве дали това е било обект на диалога с чешкия дипломат. 

Затова пък се схваща, че Захариева е потвърдила  " от името на премиера Борисов и на българското държавно управление, че България показва цялостна взаимност с Чехия по отношение на противозаконните дейности на Руската федерация ". Освен това тя натъртила, че " България бе една от първите страни, която реагира с обществено изказване за поддръжка и взаимност с Прага ".

Посланик Кауцки е срещнал министър Захариева с последноти развитие по случая и е обявил, че " поддръжката от България е извънредно скъпа, тъй като Чехия я приема като доста непосредствен съдружник ".

В същото време Румъния изгони зам-военния аташе на съветското посолство в Букурещ Алексей Гришаев поради " нарушение на Виенската спогодба от 1961 година ". Обикновено зад кодовото нарушение на дипломатическата спогодба се крият обвинявания в шпионаж, които обаче не могат да доведат до следствие и присъда, тъй като тези лица имат имунитет.

През последните дни има лавина от изгонени съветски дипломати от разнообразни европейски страни. Тя потегли откакто Чехия изгони първо 18 съветски дипломати поради обвинявания, че хора на ГРУ са имали пръст във гърмежите в оръжейни хранилища край Злин през 2014 година След това последва изпъждане на съветски дипломати като взаимност с Чехия от страна на Словакия, Латвия, Литва, Естония, Полша.

През декември м.г. и България изгони съветския боен аташе полк. Василий Сазанович. Българската прокуратура  обяви, че има данни за шпионаж, а Външно министерство го разгласи стремително за личност нон грата. Само дни по-късно като ответна мярка Москва изгони помощника на военното аташе към посолството на България в Москва подп.Митко Борисов.

Междувременно през днешния ден стана ясно, че министър председателят на Полша Матеуш Моравецки cвикa cъвeщaниe нa Вишeгрaдcкaтa чeтвoркa с основна тeмa - диaлoгът c Руcия. Очаква се страните да излязат с единна позиция, която да поддържа Чехия. В четворката влизат Унгария, Словакия, Чехия и Полша.

Русия разгласи през днешния ден, че експулсира италиански посланик в отговор на " недружелюбното " извеждане на двама съветски чиновници от Италия през март поради обвинявания за шпионаж , заяви БГНЕС, като цитира АФП.

Външното министерство съобщи, че е повикало посланика на Италия и той е бил осведомен, че Русия " афишира " за персона-нон-грата " заместник-военноморския аташе на Рим в Москва. Той има 24 часа, с цел да напусне страната.

Италия от своя страна осъди като " безпричинно и незаслужено " решението на Русия. Външното министерство в Рим изрази " надълбоко страдание " от решението да бъде експулсиран заместник-военноморският аташе на италианското посолство в Москва с 24-часово предупреждение, като съобщи: " Считаме решението за безпричинно и незаслужено, защото е в отговор на законна мярка, подхваната от италианските управляващи в отбрана на личната ни сигурност. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР